Pad Thai – przepis

0
662

Kuchnie dalekiego wschodu stają się coraz popularniejsze wśród naszych rodaków. Chętnie wprowadzamy do swojego codziennego menu dania chińskie, japońskie lub tajskie. Na szczególne zainteresowanie zasługują zwłaszcza te ostanie, ponieważ wydaje się, że są najmniej znane w naszym kraju, a jednocześnie najbardziej intrygujące. Czym tak naprawdę wyróżnia się kuchnia tajska?

Czym wyróżnia się kuchnia tajska?

Jak można by w kilku słowach opisać kuchnię tajską? Jako pikantne i wyraziste bogactwo kolorów i smaków. Jej dania wyróżniają słodkie nuty, aromatyczne przyprawy oraz unikalne receptury. Chociaż nie jest tak popularna jak chińska lub japońska każdy, kto chociaż raz miał z nią do czynienia, bardzo szybko się w niej jej zakochuje. Potrawy tajskie zaskakują lekkością i znaleźć można w nich składniki zarówno pochodzenia arabskiego, jak i azjatyckiego. Tajowie wiele inspiracji czerpali od sąsiednich narodów – na przykład od Chińczyków nauczyli się przygotowywać sos sojowy, tofu oraz dania gotowane w woku. Dzięki kuchni perskiej i indonezyjskiej zaczęli stosować duże ilości curry oraz suszonych przypraw. Jakie składniki są w niej najpopularniejsze? Między innymi kapusta, wieprzowina, ryż, mleczko kokosowe, ryby oraz świeże owoce morza. Charakterystycznymi przyprawami są liście limonki, imbir oraz trawa cytrynowa. Ogromną rolę odgrywa w niej ryż, a same potrawy są pięknie ozdabiane kwiatami, owocami i warzywami. Natomiast słodki smak mleka kokosowego pomaga zwalczać pikantny smak w potrawach.

Przykładowe dania kuchni tajskiej

Dania kuchni tajskiej niemal zawsze gotowane są w woku i nazywane są Thai. Przykładem może być Pad Thais przepis tego dania jest bardzo prosty, podobnie jak samo przygotowanie. Idealnie łączy ono w sobie smaki pikantny, słodki i kwaśny. Podawane bywa z makaronem ryżowym i tofu oraz kurczakiem lub krewetkami. Całość jest doprawiona limonką, szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung oraz tradycyjnymi orzeszkami. Innym klasykiem kuchni tajskiej jest Tom Yum, tym razem w wersji płynnej. To zupa oparta o mleczko kokosowe, pastę tom yum, papryczkę chili, pomidory oraz krewetki. Tajowie doskonale znają się także na deserach, czego przykładem może być Mango Sticy Rice. Jest to porcja lepkiego ryżu w mleczku kokosowym wraz z cukrem palmowym i soczystym mango. Powszechnie znanym i lubianym posiłkiem jest też massaman curry. Po jego spróbowaniu na początku wyczuwalna jest tylko ostrość, a następnie po dłużej chwili subtelnie pojawia się cała paleta smaków. Jest to danie muzułmańskie, spożywane głównie na południu Tajlandii. Można znaleźć w nim pastę curry, marchewkę, ziemniaki oraz orzechy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here